Milyen fontos a vérnyomás megismerése

Milyen fontos a vérnyomás megismerése

A vérnyomás az a nyomás, amely akkor jelentkezik az erekben, amikor a vért a szívből a testbe, majd később vissza a szívbe vezetik. A magas vérnyomás rontja a szív pumpálásának hatását, és súlyos lehet, ha nem kezelik. A szív-és érrendszeri betegségek és a veseproblémák kockázata különösen akkor nő, ha magas a vérnyomása. Például ezek olyan betegségek, mint a szélütés és a szívroham. Fokozott a szívelégtelenség, a vesebetegség, a demencia és a vérkeringés károsodásának kockázata a lábában. A vese károsodhat a magas vérnyomás miatt.

A felső nyomás a legfontosabb

A felső nyomás a legfontosabbAz úgynevezett felső nyomás úgynevezett szisztolés, ami a legjobban előrejelzi a szövődmények kockázatát. Ez különösen igaz, ha több mint ötven éves. Az egyik oka az, hogy a felső nyomás emelkedik a korral a merevebb az érfalak az artéria. Tükrözi a merevség fokát, hanem az atherosclerosis, amely néha nevezik atherosclerosis.

Az alacsonyabb úgynevezett diasztolés nyomás növekedése káros lehet, különösen a fiatalabb emberek számára. Egészségtelen életmód, például, sok alkohol lehet oka a magas nyomás.

A magas túlnyomás önmagában nagyobb kockázatot jelent, mint amikor mindkét nyomás magas. Az izolált szisztolés vérnyomás-emelkedés azt jelenti, hogy a felső nyomás magasabb, mint 140 Hgmm, míg az alacsonyabb nyomás az, aminek lennie kell, tehát 90 Hgmm alatt van. Ez a leggyakoribb típusú magas vérnyomás körülbelül 65 éves kortól. Ugyanolyan kezelést kell kapnia, mint amikor mindkét nyomás megemelkedik.

Mit tehetek én?

Mit tehetek énEz gyakran elég ahhoz, hogy kezdeni megváltoztatja az életmód, ha csak van egy kis növekedés a vérnyomás. Lehet, hogy magát a nyomást nem befolyásolja annyira, de csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

A vérnyomást többek között a testsúlya befolyásolja. Ezért lehet, hogy jó, hogy lefogy, ha a testsúly túl sok. Egy pár kilogramm súlycsökkenés csökkentheti mind a vérnyomást, mind a vérzsírszintet és a vércukorszintet. Együtt valószínűleg segít csökkenteni a cardiovascularis betegségek kockázatát. Még a rendszeres testmozgás, mint a séta, kerékpározás vagy úszás is kimutatták, hogy csökkenti a nyomást kissé.

Stressz is okozhat a magas vérnyomás. Ez akkor hasznos lehet, hogy megpróbál tenni valamit ellene, például a gyakorlatok az úgynevezett tudatosság. A túlzott alkoholfogyasztás gyakori és gyakran alábecsülik a magas vérnyomás okát. Kevesebb alkohol fogyasztása általában a vérnyomás egyértelmű csökkenéséhez vezet.

Kezelés

KezelésNincs abszolút határ, amikor magas vérnyomás kezelésére gyógyszert kell szednie. Ha önnek 160 / 100 Hgmm vagy magasabb a vérnyomása, általában tablettával kezelik, bár más kockázati tényezők hiányoznak.

A 140/90 és 160/100 közötti határterületen a döntés más kockázati tényezőktől függ, mint az életkor, a családban szív-érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, vérzsírokban és dohányzásban szenvedőktől. A magas vérnyomás kockázatosabb, ha Ön cukorbeteg, majd a határterületnél alacsonyabb vérnyomással is kap gyógyszert. Ezért nem csak a mért vérnyomás határozza meg, hogy elkezdjen-e szedni gyógyszert, hanem az orvos megvizsgálja a kardiovaszkuláris betegség általános kockázatát.

Mindig megbeszélheti orvosával, hogy mikor van itt az ideje a gyógyszer szedésének. Miután elkezdi szedni a gyógyszereket, hosszú ideig kell folytatnia, gyakran egész életében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *