Hogyan kerülhető el a súlyos ízületi fájdalom vagy ízületi gyulladás

Hogyan kerülhető el a súlyos ízületi fájdalom vagy ízületi gyulladás

Rheumatoid arthritis (RA), más néven rheumatoid arthritis, egy krónikus ízületi betegség, amely kétszer-háromszor gyakoribb a nők, mint a férfiak. Általában a beteg megbetegszik körülbelül 60 éves korában. Időben történő diagnózis és hatékony kezelés megakadályozhatja a betegség progresszióját a betegek túlnyomó többségében.

Az ízületi tünetek általában meglehetősen lassan alakulnak ki. A kis és közepes méretű ízületek általában első tüneteket okoznak: ujjak, kezek, csuklók, lábak vagy lábujjak – gyakran mindkét kéz vagy láb. Bármelyik másik joint lehet az, aki először megbetegszik. Végül a betegség több ízületre is átterjed. A gyulladt ízület duzzadt és fáj, ha megérinti, vagy ha mozog. Általában a joint különösen reggel merev, merev, de nem fáj a pihenés.

Vizsgálatok és diagnózis

Vizsgálatok és diagnózisAz egyik orvos megállapította, ízületi gyulladás a kiindulási pont a gyanú a rheumatoid arthritis. Nem minden ízületi gyulladás RA. RA gyanúja esetén a beteget haladéktalanul reumatológiai Poliklinikumhoz kell utalni, a diagnózis pedig reumatológus (reumatológus szakorvos) által végzett vizsgálatokon alapul. Az alacsonyabb és a CRP vérvizsgálat gyulladásra utal, de az értékek nem mindig emelkedtek. A három beteg közül kettőben, akik nemrégiben megbetegedtek RA-val, a vér rheumatoid faktor (RF) vagy a citrullinált peptidek (CCPAb) elleni antitestek vannak. De még ha antitestek hiányoznak is, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet a kérdés a rheumatoid arthritis.

A reumatológus megjegyzi, hogy az ízületi gyulladás érzés az ujjaival, hanem ultrahang vizsgálat is használható segítségként. A kéz-és láblapátok röntgen segítségével vizsgálhatók annak megállapítása érdekében, hogy történt-e már ízületi károsodás. A mellkasröntgen (Szív-Tüdő kép) szintén a vizsgálatok részeként történik. Mágneses vizsgálat ritkán szükséges.

A kezelés célja a tünetmentesség

A kezelés célja a tünetmentességGyulladáscsökkentő gyógyszerek (recept nélkül vagy receptre kapható) is használható, mint elsősegély a tünetek RA. Az orvos is beadni kortizon a gyulladt ízületek. A kortizon szájjal történő kezelése a szükséges vizsgálatok elvégzésekor megkezdhető.

A rheumatoid arthritis kezelésére nincs gyógykezelés, de korai megjelenéssel, megfelelő és megfelelő gyógyszeres kezeléssel lehetséges, hogy néhány hónapon belül a beteg tünetmentes (remisszió) lesz. A remisszió azt jelenti, hogy a betegnek nincs ízületi gyulladás okozta fájdalma vagy duzzanata, sem ízületi károsodása. Aztán a beteg visszanyeri a funkcionális és munkaképességét.

A kezelést metotrexátból, szulfaszalazinból és hidroxiklorokinból álló antirheumatikus gyógyszerek kombinációjával kell kezdeni (ha például a gyógyszerallergia nem jelent akadályt). Ha a reumatológus úgy ítéli meg, más gyógyszerek is alkalmazható. Emellett a kortizon kezelést kis adagokban, a szájon keresztül kezdik el, a kortizont pedig gyulladt ízületekbe fecskendezik, hogy a gyulladás a lehető leggyorsabban megszűnjön.

Amit a betegnek tudnia kell

Amit a betegnek tudnia kellMiután a beteg és az orvos felülvizsgálta a kezelés előnyeit és kockázatait, közösen döntik el, hogyan kell kezelni a rheumatoid arthritist.

A beteg útmutatójában többek között az alábbiak szerepelnek:

  • a betegség jellege
  • mit okozhat egy kezeletlen betegség
  • hogyan kezelik a betegséget?
  • a gondos gyógyszerkezelés fontossága és annak betartása; a tünetek enyhítése (remisszió) egy teljesen reális kezelési cél, különösen egy újonnan fertőzött beteg esetében
  • milyen mellékhatások a kábítószer-kezelés okozhat; lehet, hogy meg kell változtatni a gyógyszer, de a kockázat, hogy így rheumatoid arthritis kezeletlen sokszor magasabb, mint a kábítószer-kezelés kockázata.

A kezelőorvos és a reumatológus részt vesz a reumatológus kezelésében. A betegnek saját kapcsolattartója kell legyen. Egy gyógytornász gondoskodik a testmozgási útmutatóról. Szükség esetén a beteget ergo, láb, táplálkozás vagy pszichoterapeuta, vagy szociális munkás elé is lehet utalni.